Παράλληλη Παιδεία Facebook

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Σύντομος οδηγός για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010

Σύντομος οδηγός για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου

Με την ολοκλήρωση των Πανελλαδικών εξετάσεων και την ανακοίνωση των βαθμολογιών στα μαθήματα τα οποία εξετάστηκαν, οι υποψήφιοι έρχονται αντιμέτωποι με το δυσχερές έργο της συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού Δελτίου. Στο παρόν κείμενο καταγράφουμε κάποιες οδηγίες, οι οποίες παρόλο που δε είναι εξαντλητικές, λόγω του διαθέσιμου χώρου, ωστόσο παρέχουν ένα προσανατολισμό για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, που για τους περισσότερους φαντάζει με αξεδιάλυτο γρίφο, από την επίλυση του οποίου όμως, εξαρτάται η επιτυχία στις εξετάσεις και η δικαίωση κόπων χρόνων.

Αρχικά, οι υποψήφιοι πρέπει να μελετήσουν με προσοχή το μηχανογραφικό δελτίο, και ιδιαίτερα τις οδηγίες στις σελίδες 7 και 8 (δύο τελευταίες) του εντύπου. Χρήσιμο, επίσης, θα ήταν να βγάλουν μια φωτοτυπία όλο το μηχανογραφικό για να το χρησιμοποιήσουν ως πρόχειρο.

Μπορούν να δηλώσουν όλες τις Σχολές από ένα ή δύο το πολύ Πεδία, με όποια σειρά θέλουν. Για την επιλογή των πεδίων θα πρέπει να λάβουν υπόψη όσα αναγράφονται στις σελίδες 19-21 στο  ενημερωτικό (πράσινο) φυλλάδιο του ΥΠΕΠΘ 2010. Για την επιλογή του πέμπτου πεδίου είναι απαραίτητη η βαθμολογία του μαθήματος επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Η βάση για να ξεκινήσει ο μαθητής τη συμπλήρωση θα πρέπει να είναι σε όλες τις περιπτώσεις, η προτίμηση που δείχνει σε συγκεκριμένη σχολή/ες, ανεξάρτητα από τα μόρια που συγκεντρώνει. Ο μαθητής θα πρέπει να έχει ήδη πριν την συμπλήρωση του μηχανογραφικού μια ξεκάθαρη άποψη γιατί επιλέγει τη συγκεκριμένη σχολή. Μερικά ενδεικτικά κριτήρια θα μπορούσαν να είναι:
Τα μαθήματα που προσφέρει και το επίπεδο σπουδών.
Οι επαγγελματικές προοπτικές του πτυχίου που παρέχει.
Αν το επάγγελμα που θα ασκήσει μετά την ολοκλήρωση των σπουδών ταιριάζει στην προσωπικότητα και τις ικανότητές του.
Η πόλη που εδρεύει, εφόσον πρόκειται για ομοειδή σχολή που λειτουργεί σε διαφορετικές πόλεις.
Αντίθετα, καλό θα ήταν να αποφεύγονται κριτήρια, όπως η βάση της σχολής (ανασφαλές κριτήριο γιατί εξαρτάται από τη ζήτηση κι όχι από τα πραγματικά ενδιαφέροντα του μαθητή).

Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι αν το αντικείμενο των σπουδών δεν ενδιαφέρει πραγματικά τον υποψήφιο, καθίσταται δύσκολη τόσο η περάτωση των σπουδών, όσο και η επαγγελματική του καταξίωση. Θα πρέπει λοιπόν, προτού καταλήξει στις επιλογές του να εξετάσει το πρόγραμμα σπουδών κάθε Σχολής. Αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης γι’ αυτό το σκοπό αποτελεί η ιστοσελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (www.pi-schools.gr), και οι ιστοσελίδες των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Τρία βήματα για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού
Ο υποψήφιος θα πρέπει να γράψει σε ένα λευκό χαρτί τις Σχολές από τα Πεδία που κατέληξε, με τη σειρά που επιθυμεί να τις δηλώσει, χωρίς προς το παρόν, να απασχολείται με τις βάσεις.
Με βάση τα μόρια που έχει συγκεντρώσει να μεταφέρει στο πρόχειρο και με μολύβι, με αύξοντα αριθμό τις σχολές που επιθυμεί, σκεπτόμενος πάντοτε ότι με κάθε σχολή που σημειώνει αποκλείει αυτόματα όλες τις επόμενες.
Παρόλο που ένας μαθητής μπορεί να επιλέξει όλες τις σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ και των δύο επιστημονικών πεδίων, αυτή η τακτική πολλές φορές υποδηλώνει πως δεν έχει ξεκάθαρους στόχους και κινδυνεύει να ανακαλύψει εκ των υστέρων ότι η σχολή που πέρασε δε του ταιριάζει. Συμβουλεύομε λοιπόν, να επιλέξει κάποιες σχολές που έχουν βάση παραπάνω από τα μόριά του, κάποιες άλλες που αντιστοιχούν σε αυτά και κάποιες που έχουν χαμηλότερες βάσεις (θέτοντας ως ασφαλές όριο τα 3000 μόρια πάνω και κάτω των μορίων που έχει). Όλες, όμως, οι σχολές πρέπει να βρίσκονται εντός του πεδίου των ενδιαφερόντων του, με ιδιαίτερη προσοχή σ’ αυτές που κινούνται στην περιοχή των μορίων του (± 800 μόρια).

Επισημαίνουμε καταληκτικά ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί στις εξής περιπτώσεις:
Για τις νέες σχολές που περιλαμβάνει το μηχανογραφικό δεν υπάρχουν αντίστοιχες βάσεις από την περσινή χρονιά. Προσεγγιστικά μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες από αντίστοιχες σχολές, αν υπάρχουν, σε άλλη πόλη.
Όσοι έχουν δυνατότητα μετεγγραφής (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και άλλες κατηγορίες) να συμπληρώσουν τις αντίστοιχες σχολές σε όλες τις πόλεις και κατόπιν την επόμενη σχολή της αρεσκείας τους. Γι’ αυτό το σκοπό θα πρέπει να έχουν από πριν ελέγξει τις αντιστοιχίες των πανεπιστημιακών τμημάτων σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείο Παιδείας (Φ.Ε.Κ. 874/10-7-2006 τ. Β’).


Γεωργοσόπουλος Γιώργος, Φυσικός
Σταματέλος Χρήστος, Φιλόλογος