Παράλληλη Παιδεία Facebook

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Αιτήσεις για μετεγγραφές απο 4 Οκτωβρίου

Bήμα προς βήμα η διαδικασία αίτησης για τη μετεγγραφή των φοιτητών 


Ρεπορτάζ:esos.gr

Το esos.gr παρουσιάζει βήμα προς βήμα που πρέπει να ακολουθήσει ο κάθε φοιτητής που θα κάνει αίτηση για την μετεγγραφή τους ,όπως μας την περιέγραψε στο υπουργείο ο αρμόδιος  για το νέο σύστημα Κ.Λαιμός.
Ας υποθέσουμε ότι είμαι ένας φοιτητής ο οποίος μόλις έχει περάσει στο Τμήμα
Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχω 3 αδέλφια, οπότε ανήκω στις επιτρεπόμενες κατηγορίες μετεγγραφών και επιθυμώ να μετεγγραφώ στο νομό Αττικής για να είμαι κοντά στη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας των γονέων μου.
Τα μόνα στοιχεία που χρειάζεται να έχω για να δημιουργήσω ένα λογαριασμό στο σύστημα και να συμπληρώσω την αίτηση μετεγγραφής είναι να ξέρω τον κωδικό πανελληνίων μου, τον οποίο τον ξέρω έτσι κι αλλιώς γιατί με βάση αυτό έμαθα τη Σχολή στην οποία πέρασα και χρειάζεται να έχω και ένα έγκυρο αριθμό κινητού τηλεφώνου και e-mail για να μπορέσω να ενημερωθώ για το αποτέλεσμα της αίτησης μου.
Οπότε συνδέομαι στην εφαρμογή, θα υπάρχει σχετικό link στο site του Υπουργείου Υγείας. Επειδή ακόμα δεν έχω δημιουργήσει λογαριασμό χρήστη επιλέγω να δημιουργήσω, συμπληρώνω τα στοιχεία μου. Γίνεται μια ταυτοποίηση με τους φετινούς επιτυχόντες των πανελληνίων εξετάσεων για να δει το σύστημα ότι όντως ανήκω σε αυτούς, βρέθηκα, μου εμφανίζει το σύστημα σε ποιο Τμήμα πέρασα, στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Στη συνέχεα για να ολοκληρώσω την εγγραφή μου καλούμαι να συμπληρώσω ένα όνομα χρήστη και έναν κωδικό πρόσβασης, τα οποία θα τα χρησιμοποιήσω για να μπορέσω μετά να συνδεθώ και να κάνω την αίτηση μετεγγραφής, ένα e-mail και ένα κινητό, το οποίο όπως είπαμε τα θέλουμε για να ενημερωθώ για το αποτέλεσμα της αίτησης μου.
Συμπληρώνω τα στοιχεία. Τώρα, με το που συμπληρώσω τα στοιχεία και πατήσω δημιουργία λογαριασμού θα μου έρθει στο e-mail το οποίο δήλωσα ένα λεγόμενο e-mail ενεργοποίησης. Τι είναι το e-mail ενεργοποίησης. Το e-mail ενεργοποίησης το χρειάζομαι για να σιγουρευτεί η εφαρμογή ότι έχω δηλώσει κάποια έγκυρη διεύθυνση mail.
Μου έρχεται αμέσως. Ενημερώνομαι ότι για την ενεργοποίηση του λογαριασμού που δημιούργησα πρέπει να πατήσω τον παρακάτω σύνδεσμο, τον πατάω και με το που το πατήσω λαμβάνω στο κινητό μου ένα SMS με ένα 8ψήφιο κωδικό πιστοποίησης. Τον κωδικό πιστοποίησης τον χρησιμοποιώ αφού συνδεθώ στο σύστημα.
Μπαίνω στο σύστημα. Η εφαρμογή με ενημερώνει ότι ακόμα δεν έχω πιστοποιήσει το λογαριασμό μου, άρα πηγαίνω να τον πιστοποιήσω. Χρησιμοποιώ τον 8ψήφιο κωδικό που μου ήρθε στο κινητό. Με τον τρόπο αυτόν έχουμε εξασφαλίσει ότι έχουμε έναν έγκυρο αριθμό κινητού και ένα έγκυρο e-mail για να μπορέσω να ενημερωθώ για την αίτηση που θα κάνω.

Εφόσον πιστοποιήσω το λογαριασμό μου μπορώ να ξεκινήσω κανονικά την αίτηση μετεγγραφής. Αρχικά δηλώνω την κατηγορία στην οποία ανήκω. Έχω 3 αδέλφια, άρα είμαι στην κατηγορία πολύτεκνοι γονείς και τέκνα πολυτέκνων.
Στη συνέχεια συμπληρώνω τα στοιχεία της διεύθυνσης μόνιμης κατοικίας των γονέων μου. Έχω έναν αδελφό ο οποίος σπουδάζει στο Τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, άρα επιλέγω και το αντίστοιχο Τμήμα.
Στο επόμενο βήμα καλούμαι να επιλέξω το νομό στον οποίο επιθυμώ να μετεγγραφώ. Στους διαθέσιμους νομούς εμφανίζονται μονάχα νομοί στους οποίους υπάρχουν αντίστοιχα Τμήματα με τη Σχολή στην οποία έχω περάσει. Εγώ είχα περάσει στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Κρήτης και η εφαρμογή μου εμφανίζει ότι αντίστοιχα Τμήματα υπάρχουν στους Νομούς Αρκαδίας, Αττικής Θεσσαλονίκης κλπ. Εγώ θέλω να μετεγγραφώ στο νομό Αττικής, άρα επιλέγω Αττικής και η εφαρμογή μου εμφανίζει αυτόματα τα αντίστοιχα Τμήματα που υπάρχουν στο νομό Αττικής.
Τώρα επειδή η εφαρμογή βρήκε ότι υπάρχουν παραπάνω από ένα αντίστοιχα Τμήματα, καλούμαι να δηλώσω μια σειρά προτίμησης την οποία θέλω.
Ας πούμε ότι θέλω πρώτη επιλογή να είναι το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, δεύτερη επιλογή το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, άρα το βάζω δεύτερο. Tρίτο το Χαροκόπειο, άρα το βάζω τρίτο και τέταρτο το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Δηλώνω ότι έχω διαβάσει τη σχετική νομοθεσία, η οποία στην ουσία βασικά είμαι υποχρεωμένος ο νομός που θα διαλέξω να είναι πιο κοντά είτε στη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας των γονέων μου, είτε στη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του αδελφού ή της αδελφής μου.
Ο λόγος είναι γιατί θέλουμε οι φοιτητές να μεταβούν σε κάποιο νομό στο οποίο να υπάρχει κάποιος συγγενής για να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε αντί για τρία σπίτια δυο σπίτια.
Οπότε δηλώνω ότι έχω διαβάσει τη νομοθεσία, πατάω καταχώρηση και βλέπω σε προεπισκόπηση όλα όσα έχω δηλώσει στην αίτηση μου. Εφ' όσον είμαι σίγουρος ότι είναι όλα σωστά, πατάω οριστικοποίηση και λαμβάνω ένα μήνυμα στο e-mail που έχω δηλώσει. Με το που ολοκληρωθεί η οριστικοποίηση η αίτηση μου λαμβάνει ένα μοναδικό κωδικό.
Ενημερώνομαι ότι στις 15 Οκτωβρίου. Oπότε και λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, εντός 7 ημερών θα ενημερωθώ για το αποτέλεσμα της μετεγγραφής μου. Ταυτόχρονα λαμβάνω και ένα e-mail με όλα αυτά τα στοιχεία, τον κωδικό που πήρε η αίτηση μου και ακριβώς τα στοιχεία τα οποία δήλωσα και μπορώ να δω τα δικαιολογητικά τα οποία πρέπει να προσκομίσω στο Τμήμα Υποδοχής πατώντας προβολή δικαιολογητικών.
Αν τώρα μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία, παρατηρήσω ότι έχω κάνει κάποιο λάθος στην αίτηση μου ή αλλάξω γνώμη και θελήσω ας πούμε να μετεγγραφώ κάπου αλλού, παραδείγματος χάρη δεν θέλω να πάω στο Νομό Αττικής,  θέλω να πάω στο Νομό Θεσσαλονίκης όπου είναι ο αδελφός μου, θα μπορούσα να κάνω ακύρωση της αίτησης.
Το σύστημα με ενημερώνει ότι μπορώ να την ακυρώσω, αλλά θα πρέπει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου να οριστικοποιήσω εκ νέου, οπότε μπορώ να πάω ξανά να κάνω αίτηση μετεγγραφής. Στο πρώτο βήμα δεν έχω να αλλάξω κάτι.
Στο δεύτερο βήμα κάνω ακύρωση του νομού που είχα επιλέξει, επιλέγω το Νομό Θεσσαλονίκης. Στο Νομό Θεσσαλονίκης πάλι υπάρχουν δυο αντίστοιχα Τμήματα, άρα βάζω τη σειρά με την οποία θέλω. Κάνω εκ νέου οριστικοποίηση, οπότε η αίτηση μου λαμβάνει ένα νέο μοναδικό κωδικό. Ταυτόχρονα λαμβάνω πάλι ένα mail σχετικά με τη νέα αίτηση την οποία υπέβαλλα.
Τώρα εφόσον έκανα δυο φορές αίτηση, μπορώ να πατήσω ιστορικό υποβολών, να δω ότι στις 20/9 είχα κάνει μια αίτηση που είχε πάρει μοναδικό κωδικό 1 την οποία όμως την ίδια μέρα την ακύρωσα και έκανα μια νέα αίτηση την οποία την οριστικοποίησα και δεν την έχω ακυρώσει, άρα  είναι έγκυρη.
Αν πάω στο tab Αποτελέσματα Μετεγγραφής μετά τις 15 Οκτωβρίου, οπότε και λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, θα μπορέσω αυτόματα να ενημερωθώ για το αποτέλεσμα της αίτησης μου και εκτός από διαδικτυακά θα λάβω και ένα SMS στο κινητό μου και ένα αντίστοιχο μήνυμα στο e-mail μου για να είμαστε σίγουροι ότι ο φοιτητής ενημερώθηκε για το αποτέλεσμα της αίτησης του. Η διαδικασία είναι σχετικά σύντομη και εύκολη.