Παράλληλη Παιδεία Facebook

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Αγώνας δρόμου για τους βαθμούς

Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να έχουν διορθωθεί τα γραπτά των πανελλαδικών μέχρι το τέλος του μήνα επιδίδονται εκπαιδευτικοί και υπουργείο Παιδείας, μετά τη χθεσινή λήξη της αποχής των πρώτων από τη βαθμολόγηση.

«Ο,τι ήταν να πετύχουμε, το πετύχαμε. Δεν συνεχίζουμε, διότι θα αποβεί εις βάρος μαθητών και εκπαιδευτικών», λένε τώρα οι συνδικαλιστές, δηλώνοντας, μάλιστα, ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της κινητοποίησής τους, που διήρκεσε σχεδόν δύο εβδομάδες (από 9 Ιουνίου).

Από την άλλη, το υπουργείο επιστρατεύει κάθε μέσο, ακόμα και... βαθμολογητές από άλλα κέντρα, προκειμένου να πετύχει τον απώτερο στόχο που είναι η ανακοίνωση των βαθμών την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου. Δύσκολο, αλλά δηλώνει πως θα κάνει ό,τι μπορεί. Εξ ου και οι εγκύκλιοι που απέστειλε, χθες κιόλας, προς αρμόδιες διευθύνσεις και βαθμολογικά κέντρα, προκειμένου: α) να διασφαλισθεί κάθε δυνατή διευκόλυνση των εμπλεκομένων στις πανελλαδικές, όπως «απαλλαγή από κάθε είδους ενδοσχολικές υποχρεώσεις», αλλά και β) να καταφθάσουν... ενισχύσεις από γειτονικά βαθμολογικά κέντρα. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική εγκύκλιο, «(...)προκειμένου να ανακοινωθούν το συντομότερο δυνατό τα αποτελέσματα, παρακαλούμε σε συνεργασία με τους διευθυντές Διευθύνσεων Δ.Ε. να διατεθεί ο αναγκαίος αριθμός βαθμολογητών από εκπαιδευτικούς Δ.Ε. της οικείας ή όμορης Διεύθυνσης ή Γραφείου Δ.Ε. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί ώστε οι βαθμολογητές που θα διατεθούν να μην προέρχονται από σχολεία του νομού, γραπτά του οποίου βαθμολογούνται στο συγκεκριμένο κέντρο».
Βασική προϋπόθεση βέβαια, η διόρθωση όσο γίνεται περισσότερων γραπτών την ημέρα, δηλαδή αίρονται οι ισχύοντες περιορισμοί (20 γραπτά την ημέρα). Τη διαβεβαίωσή τους πάντως για σύντομη ολοκλήρωση της βαθμολόγησης έδωσαν οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ. «Σ' ένα δεκαήμερο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για ν' ανακοινωθούν οι βαθμολογίες», εκτίμησε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Δημήτρης Πεππές.
Με 7-4
«Η αγωνία των μαθητών τελειώνει. Η ΟΛΜΕ επέδειξε στάση ευθύνης και αυτή είναι μια θετική εξέλιξη», δήλωσε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, μόλις έγινε γνωστή η απόφαση της ΟΛΜΕ να μη συνεχίσει (για τρίτη εβδομάδα) την αποχή του κλάδου. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε και πάλι η προσκείμενη στη Ν.Δ. παράταξη (ΔΑΚΕ), η οποία αυτή τη φορά εμφανίστηκε συγκροτημένη σε ενιαίο μέτωπο και καταψήφισε τις δύο βασικές προτάσεις που τέθηκαν προς ψηφοφορία από τα τέσσερα μέλη-εκπροσώπους των αριστερών παρατάξεων. Η πρώτη αφορούσε την ανανέωση της αποχής μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 29 Ιουνίου και η δεύτερη μέχρι την Πέμπτη 1η Ιουλίου. Με 7-4 πλειοψήφησε η απόφαση να σταματήσει η κινητοποίηση.
Οι τέσσερις και μέχρι πρότινος διασπασμένοι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ (δύο υπέρ και δύο κατά της συνέχισης της αποχής) αυτή τη φορά συντάχθηκαν με τους τρεις της ΠΑΣΚΕ και έφεραν την ανατροπή των μέχρι τώρα δεδομένων. «Εχουμε πετύχει πλέον το σκοπό μας», δήλωναν οι μέχρι πρότινος ανυποχώρητοι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ, παραπέμποντας στη δέσμευση του ΥΠΕΠΘ για άμεση πληρωμή αλλά και στη δημοσιότητα που προσέλαβαν τα προβλήματα του κλάδου. Ειδικό βάρος, πάντως, είχε η αυξανόμενη πίεση, τόσο από τους υποψήφιους όσο και από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Η επαφή με τη βάση αλλά κυρίως οι επισκέψεις στα βαθμολογικά κέντρα, που υπολειτουργούσαν, είχαν δώσει τα μηνύματα. Εξ ου και η υπόμνηση, κυρίως από εκείνους που άλλαξαν στάση, πως πλέον η συνέχιση της κινητοποίησης θα απέβαινε εις βάρος μαθητών και εκπαιδευτικών (που έχουν κι αυτοί το πρόγραμμά τους).
Στην επίσημη ανακοίνωση, πάντως, αναφέρει: «Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι εκτός από εργαζόμενοι είμαστε και παιδαγωγοί, καθώς και την ανάγκη διασφάλισης με αξιόπιστο τρόπο της βαθμολόγησης των γραπτών, αποφάσισε τη μη συνέχιση της αποχής στα Βαθμολογικά Κέντρα.
Καταγγέλλοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τον εμπαιγμό των εκπαιδευτικών από την κυβέρνηση, αποδεικνύουμε ότι για εμάς το "πρώτα ο μαθητής" αποτελεί καθημερινή πράξη». *
Της ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
 http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=23/06/2010&id=176077