Παράλληλη Παιδεία Facebook

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Αποχή βαθμολογητών ως την επόμενη Τρίτη

Την πολιτική επιστράτευση των καθηγητών ή τη μεταφορά γραπτών στην επαρχία εξετάζει ως λύσεις η κυβέρνηση




Στάση αναμονής κρατάει η κυβέρνηση ως την επόμενη Τρίτη, ημέρα ως την οποία ανανέωσαν χθες την αποχή τους οι βαθμολογητές των πανελλαδικών εξετάσεων. Ολα δείχνουν ότι οι εκπαιδευτικοί οδηγούνται σε αποχή διαρκείας, καθώς η προχθεσινή άκαρπη συνάντησή τους με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών πόλωσε το κλίμα και οδήγησε σε αδιέξοδο τις δύο πλευρές. Η ηγεσία της ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης), μετά τη νέα θυελλώδη, τετράωρη συνεδρίασή της, είπε χθες «ναι» με 6 προς 4 ψήφους στη συνέχιση της αποχής και έθεσε νέο όριο την ερχόμενη Τρίτη για να επανεξετάσει τη στάση της.


Και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο πρόεδρός της και εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ κ. Δ. Πεππές τάχθηκε υπέρ του τερματισμού της αποχής και πρότεινε να εκφράσουν οι καθηγητές την αντίδρασή τους στη μείωση των αμοιβών τους με διαφορετικούς τρόπους. Το δεύτερο μέλος της ΔΑΚΕ και πρώην πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Δ. Γεώργας, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της ίδιας άποψης στο παρελθόν, απουσίαζε από τη συνεδρίαση. Από την πλευρά της κυβερνητικής ΠΑΣΚ, τα μέλη της Λ. Κορφιάτης, Κ. Μανιάτης και Κ. Μπόικος ζήτησαν επίσης να σταματήσει η αποχή.

Υπέρ της συνέχισής της ωστόσο τάχθηκαν τα δύο άλλα μέλη της ΔΑΚΕ κκ. Δ. Γκίνης και Ν. Παπαχρήστου , η κυρία Αγγελική Φατούρου της αριστερής παράταξης «Παρεμβάσεις», η κυρία Ελένη Ζωγραφάκη και ο κ. Θ.Κοτσυφάκης των επίσης αριστερών Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων και ο κ. Αλ.Αρβανιτίδης του ΚΚΕ, που πρότεινε αποχή διαρκείας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες επί του θέματος η ΑΔΕΔΥ αναφέρεται ότι «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα βαθμολογικά κέντρα με την εμπλοκή στις βαθμολογήσεις των γραπτών που κρατάει ομήρους τους υποψηφίους των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και τις οικογένειές τους». Το τμήμα Παιδείας του Συνασπισμού εξέδωσε επίσης ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «καταδικάζει την ανάλγητη και απαξιωτική για το έργο των εκπαιδευτικών πρακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, αρνούμενη ουσιαστικά να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που η ίδια ανακοίνωσε επίσημα απέναντι στους εμπλεκόμενους στις πανελλαδικές εξετάσεις εκπαιδευτικούς» .

Διαμαντοπούλου: «Η βαθμολόγηση είναι θέμα εθνικού συμφέροντος»
Στην περίπτωση που η ΟΛΜΕ δώσει νέα παράταση στην αποχή της την ερχόμενη Τρίτη το υπουργείο Παιδείας θα βρεθεί μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις. Η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου ξεκαθάρισε προχθές ότι το θέμα θα λυθεί έως τις 25 Ιουνίου και η βαθμολόγηση θα συνεχιστεί πάση θυσία. Ετσι πρώτη λύση που εξετάζεται είναι η μεταφορά των γραπτών σε βαθμολογικά κέντρα της περιφέρειας που λειτουργούν κανονικά ή η πρόσληψη εκπαιδευτικών που δεν συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Στην περίπτωση αυτή καθηγητές έλεγαν χθες ότι θα οργανωθούν κινητοποιήσεις, πορείες και παραστάσεις που θα εμποδίσουν τη βαθμολόγηση στα κέντρα αυτά. Τελευταία και ακραία λύση για το υπουργείο Παιδείας είναι η πολιτική επιστράτευση των απεργών, καθώς ήδη η κυρία Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι «η βαθμολόγηση των γραπτών των πανελλαδικών εξετάσεων αποτελεί θέμα εθνικού συμφέροντος» .

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ | Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=1&artId=306194&dt=18/06/2010